In 2018 heeft de gemeenteraad afgesproken onder welke voorwaarden zonneparken aangelegd mogen worden. Een van de afspraken was, dat er een evaluatie zou plaatsvinden als er voor 100 hectare zonnepark een vergunning is verleend. Dat aantal komt nu in zicht.
Bewoners kunnen meedoen aan het onderzoek door antwoord te geven op de volgende vraag:
“Wat vindt u goed gaan en wat kan volgens u beter met betrekking tot de aanleg van zonneparken in de gemeente Lochem?”
Wilt u reageren? Stuur uw antwoord VOOR 21 juli naar zonneenergie@kwinkgroep.nl
18/06/2020 op 23:20
Geachte redactie,
Ik ben er erg op tegen. Het buitengebied van Lochem (inclusief alle bijbehorende kernen) zijn tezamen met delen van de Gemeente Bronckhorst en delen van de Gemeente Berkelland kenmerkend als ‘groene long’ aan de Oostkant van de IJssel. Door deze schoonheid van afwisselende gebieden waarborgt dit voor een groot deel onze kwaliteit van wonen en de blijvende groei van toerisme. Onderzoek leert dat in grote delen van de Gemeente Berkelland, Oos-Gelre de komende jaren velen agrariërs genoodzaakt moeten stoppen. Geen opvolging, te kleinschalig, stikstof beleid etc. Deze agrarische bedrijven zullen tezamen met de opstallen (vol asbest) een dure sanerings-aangelegenheid worden. Is er nu geen overkoepelende bovenlokale samenwerking denkbaar waarin deze partijen (zonnepark-ontwikkelaars en gemeentes) al dan niet met LTO elkaar kunnen vinden en stimuleren om in de vlakke gebieden (voormalige heidevelden) deze landbouwgronden weer commercieel in te zetten in plaats van deze eeuwenoude, landgoed-rijke, omgeving structureel te ontwrichten?
19/06/2020 op 11:24
Wat willen wij dan in de plaats van zonneparken?
Windturbines zijn toch helemaal uit den boze?
Wanneer de zonneparken zo worden aangelegd dat de panelen niet opvallen lijkt mij dat de meest verstandige oplossing.
19/06/2020 op 11:56
geen zonneparken in het buitengebied plaatsen! Er is op industrie terreinen dak oppervlak voorhanden en op andere gebouwen binnen de bebouwde kom plaats genoeg om panelen te plaatsen. Gebruik die ruimte eerst voor aan natuur en milieu te komen.
19/06/2020 op 21:49
snap dat we keuzes moeten maken mbt energie. Waarom kunnen gemeenten geen voor panelen geschikte daken huren, ‘organiseren’ ipv grote velden aan te leggen in nog ook ons bestaand glooiend landschap met de nog aanwezige wallen. Er zijn in de Achterhoek minder fraaie delen, samenwerking met andere gemeenten lijkt me zeer zinnig
20/06/2020 op 10:28
We moeten als de wiede weerga over naar groene energie!
Om daarbij de waarde van het landschap en steeds schaarser worden landbouwgrond op te offeren is geen goed idee. Dat is sluimerende kapitaal vernietiging die we niet merken. Het duurdere alternatief : alle geschikte daken voorzien van zonnepanelen is daarmee uiteindelijk goedkoper. Omdat te stimuleren betaal ik graag een bijdrage dmv hogere OZB belasting.
Monica Hulshof
20/06/2020 op 16:08
Sterk op tegen om het weinige natuur en landschap te verwoesten met zonnepanelen. De bewoningsdichtheid is in Nederland al zeer groot. Spaar de natuur. Er is voldoende ruimte op industriedaken en agrarische gebouwen.
Een goede oplossing is kernenergie, dan zijn wij van de ruimtevragende alternatieve oplossingen verlost.
21/06/2020 op 12:40
We moeten eens ophouden met het gesubsidieerde gepruts met zon, wind en biomassa. Een kerncentrale aan de IJsel lijkt mij een veel betere oplossing. Rolls Royce kan deze (kleine) centrale bouwen die voldoende energie levert voor de gemeente Lochem.
25/06/2020 op 13:26
Afgezien van de onvoorstelbare lelijkheid van zonneparken zijn ze in alle opzichten onwenselijk. Het produceren van zonnepanelen kost zeer veel (CO2-producerende) energie, die ze in hun hele leven maar zeer ten dele door zonne-energie terugverdienen. Bovendien bedekken ze grote oppervlakken grasland. Groen gras, dat (ook als de zon niet schijnt) tonnen CO2 uit de lucht bindt en O2 (zuurstof) voor mens en dier produceert.
En willen we eigenlijk wel dat die dingen – die veelal in China worden gemaakt – uit dit soort dictaturen worden geïmporteerd?
Nee, maar de nieuwe staatsreligie Milieuverering trekt zich niets aan van wetenschappelijke argumenten van mensen die er echt verstand van hebben. Zonne- en windenergie zijn als dogma vastgelegd in de groene catechismus. Kernenergie wordt als satanisch afgeserveerd. Terwijl dat de oplossing zou zijn voor ons en vele generaties na ons.
Mooi Lochem, trek ten strijde tegen deze afschuwelijke zonneparken!
25/06/2020 op 17:53
Naar mijn mening moeten we ons buitengebied met groen in stand houden. Ga eerst de daken van bedrijven vol leggen en zoek naar andere alternatieven.