Waarom zijn onze bermen zo belangrijk?
In onze bermen komen veel bloeiende kruiden voor. Deze kruiden zijn erg belangrijk voor insecten zoals vlinders en bijen, vogels en kleine zoogdieren. De bermen bieden ruimte voor onze bomen en vormen linten door ons landschap. Zo kunnen de dieren zich verplaatsen tussen verschillende (natuur)gebieden.
01/07/2020 op 16:15
Ja hoor en de eikenprocessierups wordt bestreden met aaltjes waardoor ook de anderen insecten doodt gaan en daardoor de vogels weer vertrekken uit dat gebiedt leg mij dat maar eens uit.
03/07/2020 op 14:11
De gemeente wil de eikenprocessierups zo natuurlijk mogelijk bestrijden. XenTari is een biologisch middel, maar kan ook bijvoorbeeld andere rupsen aantasten. Daarom is Circulus-Berkel voorzichtig met het gebruik en bouwen we het jaarlijks af. Daarnaast verbeteren we meer en meer de leefomgeving van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zo verschralen we bermen, zaaien bloemenmengsels in na werk aan de weg, laten klimop bij bomen staan, laten kale stammen staan, planten bosplantsoen aan, andere boomsoorten en vrijgroeiende hagen, en stimuleren het ophangen van mezenkastjes door inwoners. https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bestrijding-eikenprocessierups-van-start-3267.html
02/07/2020 op 07:53
Ik lees dat de exoten reuzenbereklauw en Japans knopkruid gelukkig worden bestreden.
De eveneens geïmporteerde Jacobs Kruiskruid zie ik echter niet staan in het lijstje van niet gewenste planten terwijl deze, zeer giftige plant er m.i. Zeker in hoort.
Voor particulieren en veehouders is het dweilen met de kraan open in de bestrijding van deze plant als deze zich in alle wegbermen ongehinderd kan verspreiden.
Graag zou ik zien dat deze plant in de rij van ongewenste exoten komt en actief bestreden wordt.
Omdat het geoogste bermenhooi met Jacobs Kruiskruid er in, zeer giftig zal dit verbrand moeten worden wat ook weer extra kosten voor de gemeenschap met zich meebrengt.
03/07/2020 op 14:05
Jacobskruiskruid is in Nederland een algemene inheemse soort die van nature voorkomt in grote delen van Europa en West- en Midden Azië. De plant vestigt zich vooral in open plekken op grazige plaatsen, op verstoorde grond in bermen, begraasde natuurgebieden en natuurontwikkelingsgebieden. Beheer speelt een belangrijke rol in het voorkomen van de soort, vooral beheer waarbij verstoring optreedt en steeds opnieuw open plekken gecreëerd worden. Maaien bijvoorbeeld kan de verspreiding van zaad voorkomen, maar stimuleert de hergroei en leidt tot vegetatieve vermeerdering. Handmatig uitroeien is te arbeidsintensief en het gebruik van herbiciden is schadelijk voor andere planten en insecten. Voor deze laatste diergroep is Jacobskruiskruid juist een belangrijke plant: veel bijen, vlinders en zweefvliegen bezoeken de plant om zijn nectar en/of stuifmeel. Bron: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19706
02/07/2020 op 22:21
In Laren, langs de N232 van Laren (rotonde) richting Holten is alles kaalgemaaid. De zeer brede bermen zijn deze week gemillimeterd, waardoor alle afval, plastic, blikjes, e.d. nu goed zichtbaar zijn (en niet opgeruimd worden). Kortom: een opeenstapeling van gemiste kansen en weggegooid gemeenschapsgeld.